Veel Gestelde Vragen

Ik heb pijn, maar wie heeft er dienst?

Voor de dienstdoende tandarts kijk op www.tandartsenoss.nl

Er is een stuk van mijn tand of kies gebroken , wat moet ik nu doen?

De breuk voelt over het algemeen scherp aan en extreme koude of warmte kan extra gevoeligheid geven. Wij adviseren u binnen enkele weken een afspraak te maken om de tand of kies te laten behandelen. Grote spoed is hier meestal niet bij. Toch willen we u wel zo snel mogelijk helpen.

Ik heb pijn bij koude en warmte, wat nu…?

Wanneer kou en warmte gevoeligheid geeft, betekent dit dat de zenuw van de tand nog leeft. Een ontsteking kan dan meestal worden uitgesloten. Wel kan er sprake zijn van een blootliggende wortelhals, een breukje in het glazuur of een gaatje. In eerste instantie kunt u proberen de pijnlijkheid te verlichten, door met een tandpasta voor gevoelige tanden (b.v. Sensodyne) te poetsen en de tand 4-5 maal per dag in te smeren met deze tandpasta, zonder daarna te spoelen. Vaak vermindert de gevoeligheid in drie weken tijd.

Ik heb pijn bij warmte; kou geeft juist vermindering van de pijn, wat nu…?

Dit zou kunnen betekenen dat de zenuw van de tand ontstoken is. Om verder leed te voorkomen, zien wij u graag dezelfde dag nog voor een consult.

Mijn kroon is losgekomen, wat moet ik doen?

Mocht dit gebeurd zijn op een moment dat u niet naar onze praktijk kunt komen, dan kunt u proberen de kroon met een klein beetje tandpasta toch weer vacuüm op de tand terug te zetten. Maakt u wel op korte termijn een afspraak om de kroon opnieuw te cementeren.

Ik heb recentelijk een nieuwe vulling gekregen, maar ik blijf hier last van houden, hoe kan dat ?

Wanneer een vulling dieper is en daardoor dicht bij de zenuw van de tand komt, kan het zijn dat u langer nalast houdt. In deze gevallen heeft de tandarts hier altijd al wat van gezegd. Bij het maken van een witte vulling ontstaat vaak wat krimpspanning door de materiaalkrimp bij het uitharden. Dit kan dezelfde klachten geven; gevoeligheid bij koude en warmte en druk tijdens het eten. Deze nalast kan tot enkele weken of soms zelfs enige maanden aanhouden, maar verdwijnt nagenoeg altijd vanzelf.

Mijn kind is op zijn voortand gevallen, wat moet ik doen ?

Wanneer de tand er geheel met wortel en al uit is geslagen, is het bij MELKTANDEN verstandiger deze NIET terug te plaatsen. Wanneer de tand deels is afgebroken of verschoven, neem dan zo spoedig mogelijk contact op. Dit willen wij altijd even beoordelen. Ook wanneer u niets aan de tand ziet, kan het toch zijn dat de tand door de klap afsterft. Hij wordt dan in de loop van de tijd grijs en er kan een puistje op het tandvlees ontstaan. Maak in dat geval bij de volgende controle altijd even melding van het ongeluk. We bekijken dan of de tand te behouden is.

Als bij BLIJVENDE voortanden de hele tand met wortel en al is uitgeslagen, bewaar deze dan in melk of onder de tong. Spoel de tand niet af met water. Plaats de tand, als het mogelijk is, meteen weer terug. Wij willen u zo snel mogelijk in de praktijk zien. Hoe sneller we kunnen behandelen, des te groter is de kans dat de tand behouden kan blijven. Ook indien er alleen een stuk van de tand is of de tand is verplaatst, willen we u toch dezelfde dag nog zien.

Ik wil mijn adres of verzekeringsgegevens veranderen, hoe kan ik dat het beste doen?

Het eenvoudigste is om dit via het wijzigingsformulier te doen.

Ik heb een vraag over mijn nota, wie moet ik hiervoor bellen?

Onze nota’s worden per 1 januari 2012 verstuurd via de factoringmaatschappij DFA. Voor vragen over uw nota of indien u een betalingsregeling wilt afspreken, dan kunt u rechtstreeks contact met hen opnemen. Tel 088-6555999

Voor andere vragen zonder spoedeisende noodzaak kunt u ons dagelijks van 8.30 – 12.30 uur bellen op 0412-691419

Wilt u meer weten, dan is onderstaande linklijst een uitstekend vertrekpunt voor uw zoektocht.

Algemeen

Allesoverhetgebit.nl

Ivoren Kruis

Tandarts.nl 

Tandartsplein.nl 

Tandinfo.nl

Tandartsennet.nl

Beugel

Nederlandse Vereniging van Orthodontisten

Beugel.nl

Implantaten

Nederlandse Vereniging voor Orale Implantologie

Kaakchirurgie

Nederlandse Vereniging voor Mondziekten en Kaakchirurgie

Kwaliteit

Kwaliteitsregister tandartsen

Tandvlees

Nederlandse Vereniging voor Mondhygiënisten

Nederlandse Vereniging voor Parodontologie

Wortelkanaalbehandeling

Nederlandse Vereniging voor Endodotologie