Poetsen

tandenborstelsVanaf de doorbraak van de eerste tanden van uw kind, kunt u gaan poetsen. Bij voorkeur met een zo zacht mogelijke tandenborstel. U kunt ook elektrisch poetsen, maar de borstelharen zijn over het algemeen wat harder en de trilling kan voor een klein kind soms onaangenaam zijn.

 • Vanaf 1 jaar:

Eén maal per dag poetsen met een klein beetje peutertandpasta. Hiervan is het fluoridegehalte (500 ppm F) aangepast. De kinderen hoeven dan ook niet te spoelen na het poetsen.

 • Vanaf 2 jaar:

Twee maal per dag met peutertandpasta poetsen, bij voorkeur na het ontbijt en voor het slapen gaan.

 • Vanaf 5 jaar:

Twee maal per dag 2 minuten poetsen met gewone, volwassen tandpasta (1100-1250 ppm F). De frisse smaak hiervan is vaak even wennen. Er zijn ook tandpasta’s voor kinderen met hetzelfde fluoridegehalte, maar met een zoetere smaak om de overgang wat makkelijker te maken.

Leer uw kind te poetsen volgens een vast patroon, dan slaat het geen plekken over. Zeker tot de leeftijd van ongeveer 8 jaar is het verstandig om wanneer uw kind zelf heeft gepoetst, toch nog even na te poetsen. De meest voorkomende plaats voor gaatjes in een kindergebit zit achterin tussen de laatste kiezen. Geef hier dus wat extra aandacht aan.

Tandenpoetsen

Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis.

Hoe moet ik mijn tanden poetsen?

Er bestaan verschillende poetsmethoden. Vaak wordt geadviseerd om korte horizontale bewegingen te maken. Besteed vooral aandacht aan de overgang van het tandvlees naar de tand of kies. Zet de borstel op deze plek schuin op het tandvlees.De tandplak verdwijnt door de haartjes zachtjes heen en weer te bewegen over de plaatsen waar tandplak zit. Als u de borstel aan het eind van het handvat tussen uw duim en de toppen van uw vingers vasthoudt, oefent u voldoende druk uit.

Poetsinstructie

Houd een vaste poetsvolgorde aan. Poets de tanden in de onderkaak bijvoorbeeld eerst aan de binnenkant, dan de buitenkant en tenslotte de bovenkant. De bovenkaak poetst u in dezelfde volgorde. Poets tweemaal per dag ongeveer twee minuten.

Poetstips

 • Trek bij het poetsen van de ondertanden de onderlip weg met duim en wijsvinger
 • Plaats de borstel bij het poetsen van de kiezen aan de binnenkant van de onderkaak zonodig onder de tong. Zo bereikt u het beste de overgang van de kies naar het tandvlees.
 • Poets ook de achterkant van de laatste kies. In de onderkaak poetst u daar het beste vanaf de zijkant. In de bovenkaak poetst u vanaf de tegenover gelegen kant, ofwel kruiselings.
 • Het maakt niet uit of u eerst de onderkaak poetst of de bovenkaak, maar houd steeds dezelfde volgorde aan.
 • Of u nu een gewone tandenborstel of een elektrische borstel gebruikt, reinig ook de ruimte tussen uw tanden en kiezen met flossdraad, tandenstokers of ragers. Kies de hulpmiddelen in overleg met uw tandarts of mondhygiënist.

Let op: overdreven of verkeerd gebruik van hulpmiddelen bij de mondhygiëne kan schade veroorzaken aan de tanden en het tandvlees.

onderkaak-achterkant

Achterkant van de onderkaak

onderkaak-binnenkant

Binnenkant van de onderkaak

onderkaak-buitenkant

Buitenkant van de onderkaak

onderkaak-bovenop

Bovenkant van de onderkaak

bovenkaak-binnenkant

Binnenkant van de bovenkaak

bovenkaak-buiten

Buitenkant van de bovenkaak

bovenkaak-bovenop

Bovenkant van de bovenkaak

bovenkaak-achterkant

Achterkant van de bovenkaak

Tandplak
Op en tussen de tanden en kiezen ontstaat tandplak. Tandplak bestaat hoofdzakelijk uit bacteriën en producten van bacteriën. De voorkeursplaats van tandplak is de overgang van het tandvlees naar de tand of kies. Wanneer tandplak niet regelmatig wordt verwijderd, kunnen de bacteriën tandvleesontsteking en gaatjes veroorzaken.

Tandenborstel

Kies een zachte borstel met een kleine borstelkop. Vervang de tandenborstel tenminste elke drie maanden of eerder als de haarbosjes uit elkaar gaan staan.
Effectief tandenpoetsen kan ook met een elektrische tandenborstel. Het is een handig hulpmiddel, omdat de elektrische tandenborstel de poetsbeweging maakt.

Soms is een tandenborstel te groot om moeilijk bereikbare plekken in de mond goed te reinigen. Een handig alternatief is de zogeheten (end-)tuftborstel.

Hoeveel tandpasta heb je nodig?

Breng een halve tot één centimeter tandpasta (met fluoride) aan op een droge borstel. Zo ontstaat er minder schuim en houdt u meer zicht op het poetsen.

Tandplakverklikker

Tandplak is vaak lichtgeel van kleur en daarom niet goed zichtbaar. Tandplakverklikker is een rode kleurstof in tabletvorm die tandplak zichtbaar maakt. Kauw na het tandenpoetsen op de tablet en verspreid de kleurstof met de tong over de tanden en kiezen. Daarna spoelt u de overtollige kleurstof weg met een klein slokje water. De rode plekken in de mond geven aan waar nog tandplak zit. Na enige tijd verdwijnt de kleurstof vanzelf.

Tandenpoetsen bij kinderen

Meestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen. Dat is prima. Ze doen dit alleen nog niet overal even goed. Goed tandenpoetsen gaat niet vanzelf, dat moet een kind leren.

Kinderen tot ongeveer tien jaar maken hun tanden en kiezen nog niet echt goed schoon. Poets daarom de tanden en kiezen bij kinderen tot die leeftijd tenminste eenmaal per dag na. Met het napoetsen maakt u tevens duidelijk hoe belangrijk deze dagelijkse verzorging is. Zo wordt tandenpoetsen een goede gewoonte. Ook na het tiende jaar blijft het belangrijk om het tandenpoetsen te begeleiden en te controleren.

Tandenpoetsen bij kinderen, waarmee doe je dat?

Gebruik een tandenborstel met een kleine borstelkop met zachte haren en bij voorkeur met een lange steel. Zo komt u overal makkelijk bij. Kinderen vanaf drie jaar kunnen ook elektrisch poetsen. Er zijn speciale kinderborsteltjes. Die zijn kleiner en daarom geschikt voor de kindermond. Poetsen met een elektrische tandenborstel is juist leuk voor kinderen. Het draagt bij aan de motivatie om het gebit goed te verzorgen. Kies een tandpasta met fluoride. Fluoride zorgt voor de versterking van het glazuur. Voor kinderen tot en met vier jaar zijn er speciale peutertandpasta’s. Hierin zit minder fluoride. Vanaf het vijfde jaar kan uw kind normale fluoridetandpasta voor volwassenen gebruiken. Er zijn ook tubes verkrijgbaar waarop staat ‘juniortandpasta’. Kijk dan altijd naar de leeftijd die hierbij wordt aangegeven (bijvoorbeeld 5-12 jaar). Doe niet te veel tandpasta op de borstel. Een halve tot één centimeter is al voldoende.

Hoe lang moeten kinderen hun tanden poetsen?

Het is voor iedereen, dus ook voor kinderen, belangrijk om tweemaal per dag twee minuten de tanden en kiezen te poetsen. Poets ‘s ochtends na het ontbijt en ’s avonds voor het slapen gaan. Napoetsen kunt u het beste ’s avonds doen.

Tandenpoetsen bij kinderen, hoe doe je dat?

Zet de tandenborstel recht op de tanden. Poets zachtjes en maak korte horizontale bewegingen. Op deze wijze poetst u de schadelijke tandplak weg. Als u een vaste volgorde aanhoudt, leert u uw kind systematisch poetsen. Zo is er minder kans dat u plekjes overslaat. Begin achteraan bij de kiezen en ga via de tanden naar de kiezen aan de andere kant. Neem er de tijd voor. Voor poetsen met een elektrische borstel geldt hetzelfde. U hoeft alleen zelf geen poetsbewegingen te maken. U kunt de borstel langzaam over de tanden en kiezen opschuiven. Poets ook na als uw kind een elektrische tandenborstel gebruikt.

 • Begin beneden met de binnenkant.
 • Dan de buitenkant
 • Poets hierna bovenop (de kauwvlakken van de kiezen)
 • Poets vervolgens de boventanden en -kiezen. Poets eerst de binnenkant.
 • Dan weer de buitenkant
 • Eindig met de kauwvlakken van de kiezen.

Wat is de juiste poetshouding bij het poetsen van kinderen?

Als u uw kind (na)poetst, is het van belang dat u goed zicht heeft en er voldoende steun is voor u en uw kind. Probeer uit welke poetshouding voor u het prettigst is. Kleine kinderen kunt u bijvoorbeeld ook op schoot nemen.

1. Ga schuin achter uw kind staan. Als u met uw hand de kin ondersteunt, rust het hoofd tegen uw bovenlichaam. Buig een beetje over uw kind heen, zodat u goed ziet waar u poetst.

Of

2. Ga voor uw kind staan en laat het met het hoofd bijvoorbeeld tegen de muur rusten. Ondersteun de kin met uw ene hand, terwijl u met de andere poetst. Op deze manier kunt u goed zien waar u poetst.

juiste-poetshouding-1

Poetspositie 1

juiste-poetshouding-2

Poetspositie 2

moeder-poetst-kind

Samen poetsen

maak tandenpoetsen leuk

Maak tandenpoetsen leuk

Poetstips bij het poetsen met kinderen

 • Geef zelf het goede voorbeeld. Poets twee keer per dag.
 • Maak tandenpoetsen zo leuk mogelijk. Lukt het in het begin niet? Maak er dan geen punt van, maar probeer het later opnieuw.
 • Niet alle kinderen vinden poetsen prettig. U kunt er een spelletje van maken. Laat uw zoon of dochter eerst uw tanden poetsen. Daarna mag u uw kind ‘poetsen’.
 • Maak tandenpoetsen aantrekkelijker. Laat uw kind bijvoorbeeld zelf een tandenborstel uitkiezen of laat het zelf de tandpasta op de borstel doen. Tijdens het poetsen kunt u een verhaaltje vertellen, een liedje zingen of muziek aanzetten. Kies iets dat twee minuten duurt!
 • Let op dat u kinderen tijdens het poetsen geen pijn doet. Het lipbandje onder de bovenlip en het deel van de kaak achter in de mond zijn bijvoorbeeld erg gevoelig.
 • Tijdens het doorbreken van tanden en bij het wisselen zijn er gevoelige plekjes in de kindermond. Wees voorzichtig, maar blijf poetsen.
 • Poets niet uitsluitend met een elektrische tandenborstel. Dan leert uw kind niet om ‘gewoon’ te poetsen. Wat als ze gaan logeren en de elektrische tandenborstel gaat niet mee? Poetsen met een gewone tandenborstel is bovendien goed voor de motoriek. Poets dus bijvoorbeeld één keer per dag ‘gewoon’ en één keer per dag elektrisch. Napoetsen kunt u zowel met de elektrische als de handtandenborstel doen.
 • Met plakverklikkers kunt u controleren of de tanden en kiezen goed zijn gepoetst. Ze zijn te koop bij de drogist.