Fluoride

fluoridebehandelingDoor het inbouwen van fluoride in het glazuur van een tand, wordt de buitenlaag van de tanden en kiezen een heel stuk sterker, waardoor de kans op gaatjes veel kleiner is. Naast fluoride in tandpasta, zijn er nog een aantal andere manieren om fluoride goed op het glazuur van de tanden in te laten werken. Sinds de fabrikanten het fluoride-gehalte in de kindertandpasta’s verhoogd hebben, zijn de fluortabletjes uit het bekende roze potje, alleen nog maar op indicatie nodig. Wel is het zinnig om vanaf ongeveer 6 jaar, als het blijvende gebit begint door te breken, bij de halfjaarlijkse controle ook een hogere dosis fluoride aan te brengen, in de vorm van een gel. Door de zuurgraad van de gel wordt de fluoride veel beter opgenomen dan met tandpasta alleen. Dit gebeurt met behulp van twee U-vormige“gebitjes” die over de tanden passen. Nadien mag je alleen een uurtje niet eten, spoelen of drinken om alles nog wat langer in te laten werken.

Fluoride

Hoe kan fluoride het beste worden toegepast?

Tandenpoetsen is de beste manier om fluoride te gebruiken. Fluoride zit in de meeste tandpasta’s.

Wanneer moet je beginnen met fluoridetandpasta?

Poets de tanden één keer per dag met fluoride-peutertandpasta zodra de eerste tandjes zijn doorgebroken. Poets de tanden van kinderen van twee tot en met vier jaar twee keer per dag met deze tandpasta. Ga vanaf het vijfde jaar gewone fluoridetandpasta voor volwassenen gebruiken.

Tip: poets bij kinderen tot tien jaar tenminste eenmaal per dag na. Oudere kinderen kunnen meestal zelfstandig poetsen.

Hoeveel tandpasta heb je nodig?

Breng een halve tot één centimeter tandpasta (met fluoride) aan op een droge borstel. Zo ontstaat er minder schuim en houdt u meer zicht op het poetsen.

Kan het kwaad als kinderen tandpasta doorslikken?

Het kan geen kwaad als kinderen bij het poetsen tandpasta doorslikken.

Heeft fluoride bijwerkingen?

Internationaal wordt fluoride sterk aanbevolen om tandcariës te voorkomen. In de aanbevolen dosering treden geen bijwerkingen op.

Fluoride-basisadvies

0 en 1 jaar
Vanaf het doorbreken van de eerste tandjes: eenmaal per dag poetsen met fluoride-peutertandpasta.

2, 3 en 4 jaar
Tweemaal per dag poetsen met fluoride-peutertandpasta.

5 jaar en ouder
Tweemaal per dag poetsen met fluoridetandpasta voor volwassenen. In de handel zijn ook tubes verkrijgbaar waarop staat ´juniortandpasta´. Kijk dan altijd naar de leeftijd die hierbij wordt aangegeven (bijvoorbeeld 5-12 jaar). Als u twijfelt, raadpleeg dan uw tandarts of mondhygiënist.

Op welke manieren is extra fluoride te gebruiken?

Tandenpoetsen
Een extra poetsbeurt is de meest eenvoudige wijze waarop u extra fluoride kunt gebruiken.

Fluoridetabletjes
Sommige kinderen krijgen ondanks het regelmatige gebruik van fluoridetandpasta toch beginnende gaatjes. Uw tandarts of mondhygiënist kan dan adviseren ook fluoridetabletjes te gebruiken. Kinderen moeten de tabletjes gespreid over de dag innemen. Als ze regelmatig teveel fluoridetabletjes achter elkaar slikken, kunnen witte vlekjes op de tanden van het blijvend gebit ontstaan. Dat kan als storend worden ervaren, maar de tanden worden hierdoor niet zwakker.

Let op: de fluoridetabletjes buiten het bereik van kinderen houden.

Spoelen met fluoride
De tandarts kan het gebruik van fluoridevloeistof adviseren wanneer iemand extra risico loopt om gaatjes te krijgen. Dit is het geval bij beugeldragers. Soms spoelen kinderen op scholen met fluoride. Dat is niet voor alle leerlingen nodig, maar het kan ook geen kwaad. Vraag uw tandarts of mondhygiënist om advies.

Fluoridebehandeling
Als er toch gaatjes ontstaan, kan een tandarts of mondhygiënist een fluoridebehandeling geven om dit proces af te remmen.

Let op: gebruik extra fluoride alleen in overleg met de mondhygiënist.

Fluoride, een natuurlijke stof die gaatjes helpt voorkomen

Fluoride is een natuurlijke stof die de tanden en kiezen minder kwetsbaar maakt voor zuuraanvallen van bacteriën. Het gebruik van de juiste hoeveelheden fluoride helpt zo gaatjes in tanden en kiezen voorkomen. Daarom is fluoride belangrijk bij de dagelijkse verzorging van het gebit.