Facing of Veneer

Een facing is een porseleinen schildje, dat over de voorkant van een voortand kan worden gezet. Hiermee kan de kleur, vorm en stand van een tand gecorrigeerd worden. Porselein heeft als groot voordeel dat het langdurig zijn mooie kleur behoudt. Zeker wanneer meerdere voortanden worden voorzien van een facing, geeft dit een zeer fraaie, cosmetische verbetering.

facing en veneer

tandarts facing

veneer en facing

Voordat we aan een facing beginnen, maken wij altijd een model van de huidige stand van de tanden, om zo correcties optimaal te kunnen uitvoeren. Hierna wordt de betreffende tand iets beslepen om een perfecte pasvorm te krijgen. Van deze nieuwe situatie wordt een afdruk gemaakt, zodat het tandtechnisch laboratorium de porseleinen facing kan maken. Uw voortanden zijn vaak de eerste blikvanger in uw gezicht, een goede esthetiek is dus zeer belangrijk. Wij bepalen de kleur en vorm samen met ons tandtechnisch laboratorium, zodat een maximaal resultaat verzekerd is. Anderhalve week na het prepareren kunnen de facings geplaatst worden. Vanzelfsprekend krijgt u ter overbrugging van deze periode een witte noodfacing.

Een veneer is een schildje over een voortand, gemaakt van composiet. Hiermee kan net als bij een facing de kleur, stand en vorm van de tand worden gecorrigeerd. Het voordeel van deze behandeling is dat wij al in één afspraak uw voortanden cosmetisch kunnen verfraaien. Het is vaak niet nodig om de tand veel te beslijpen, waardoor een verdoving zelden nodig is. Het nadeel van composiet is, dat het een enigszins poreus materiaal is. Hierdoor kan het in de loop van de tijd verkleuren, zeker bij veelvuldig gebruik van kleurstoffen uit koffie, thee en sigaretten.

Wat is een facing?

Wilt mooie witte tanden? Of wilt u verlost worden van een spleetje tussen uw tanden? Of wilt u een afgebroken tand laten repareren? Met behulp van een zogenoemde facing kan de tandarts het uiterlijk van uw gebit verfraaien.

Een facing is een laagje tandkleurig vulmateriaal van composiet of een schildje van porselein. De tandarts plakt het vulmateriaal op de tand. Zo kan hij de vorm of de kleur van een tand veranderen. Ook kan hij spleetjes tussen tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, gele of bruine tanden weer wit maken en scheve tanden maskeren.

Hoe lang gaat een facing mee?

Een facing gaat vijf tot tien jaar en soms ook langer mee. Roken en veel koffie of thee drinken, werkt verkleuring in de hand. Een facing kan slijten of beschadigen als u bijvoorbeeld tandenknarst of op uw nagels bijt. De tandarts kan een gesleten of beschadigde facing altijd repareren of vervangen. Deze behandeling beschadigt de tand zelf niet

Hoe voelt een facing?

Een facing voelt zoals een eigen tand. Misschien moet u er eerst even aan wennen. Praten kan in het begin wat problemen geven als uw tanden langer zijn gemaakt. Als de tandarts de vorm van uw tanden erg heeft veranderd, kunnen klanken wel eens vervormen. Dat gaat na een paar dagen vanzelf over.

Kun je met een facing alles eten?

Met een facing kunt u alles eten. Maar u moet niet op harde dingen bijten, zoals op zuurtjes, uw nagels of bijvoorbeeld een pen. Ook het afscheuren van bijvoorbeeld plakband met uw tanden is af te raden.

Heeft een facing extra onderhoud nodig?

Een facing heeft geen extra onderhoud nodig. Wel zult u zoals altijd uw gebit goed moeten schoonhouden. Poets met een zachte tandenborstel. Gebruik regelmatig tandfloss om ook tussen de tanden goed te reinigen.

Waaruit bestaat de behandeling voor een facing?

Het aanbrengen van een facing verloopt in een aantal stappen. Een facing van composiet brengt de tandarts in één behandeling aan. Een porseleinen facing wordt in een tandtechnisch laboratorium gemaakt. Daarom moet u minstens tweemaal naar uw tandarts.

gebroken tand

Door een val zijn twee tanden gebroken

tand hersteld composiet

Nog dezelfde dag zijn deze met composiet hersteld

verkleurde tanden

De tanden zijn verkleurd en staan niet mooi op een rij

facing composiet

De facing van composiet heeft zowel de kleur als de stand van de tanden verbeterd

De behandeling in stappen voor een composiet facing

Kiezen van de kleur

Tijdens de eerste behandeling bepaalt uw tandarts in overleg met u de juiste kleur van de facing. Hij gebruikt daarvoor een kleurenstaal. Uw facing wordt vervolgens in het tandtechnisch laboratorium in deze kleur gemaakt.

Afslijpen van de tand

Bij een facing van porselein moet de tandarts bijna altijd glazuur wegslijpen. Een porseleinen facing moet namelijk minimaal een halve millimeter dik zijn.

In vorm brengen van de facing

Uw tandarts maakt een afdruk van uw tand. Die afdruk gaat naar het tandtechnisch laboratorium. Daar maken ze uw facing in de gewenste vorm.

Vastplakken van de facing

Tijdens de tweede behandeling brengt de tandarts de facing aan. Voordat de tandarts de facing aan uw tand plakt, behandelt hij uw tand voor met een zuur. Ook brengt hij een hechtlaag aan op uw tand. Op deze laag plakt hij de facing. Als u de vorm of kleur van de facing niet goed vindt, moet een geheel nieuwe facing in het tandtechnisch laboratorium worden gemaakt.

c4

De gewenste kleur bepalen

c2

De hechtlaag is aangebracht

c5

Nadat de ongeslepen tand is voorbehandeld met een zuur ziet het oppervlak er mat uit

c1

De tandarts brengt het composiet op het oppervlak globaal in vorm

c3

Porseleinen facings op een mal

Wat kost een facing?

De kosten van een facing hangen onder meer af van het materiaal dat de tandarts gebruikt. Een facing van composiet is aanzienlijk goedkoper dan een facing van porselein. Dit prijsverschil ontstaat onder andere door de kosten van het tandtechnisch laboratorium. Uw tandarts kan aangeven wat de behandeling gaat kosten.