Flossen

Op en tussen de tanden en kiezen ontstaat tandplak. Tandplak bestaat hoofdzakelijk uit bacteriën en producten van bacteriën. De voorkeursplaats van tandplak is de overgang van het tandvlees naar de tand of kies. Wanneer tandplak niet regelmatig wordt verwijderd, kunnen de bacteriën tandvleesontsteking en gaatjes veroorzaken.

Flossdraad

Flossdraad is verkrijgbaar in verschillende soorten en dikten, met en zonder waslaagje. Sommige mensen gebruiken liever een flossboogje. Overleg met uw tandarts of mondhygiënist welk flossdraad u het beste kunt gebruiken.

In het begin is het gebruik van flossdraad soms pijnlijk. Het tandvlees gaat dan gemakkelijk bloeden omdat het nog ontstoken is. Als u dagelijks flosst, verdwijnt de ontsteking en dus ook het bloeden en wordt het gebruik minder pijnlijk.

Hoe moet ik flossen?

Instructie11

Neem een stukje flossdraad van veertig centimeter voor het hele gebit. Wikkel de uiteinden losjes om de middelvingers en houd een stukje van drie centimeter flossdraad tussen beide duimen en wijsvingers.

Instructie21

Span de flossdraad strak om de tand of kies en breng de draad met een voorzichtig zagende beweging tot onder het tandvlees.

Instructie41

Ga door naar de volgende tand of kies

Instructie31

haal met een zagende beweging de draad terug

Instructie61

Doe de tanden aan het voorvlak …

Instructie51

… en het achtervlak uiteraard.

TIP: Doe dit alles voor een effectieve reiniging zover als mogelijk is, maar forceer niets. Bij heel kleine tussenruimten komt u met de flossdraad soms moeilijk tussen uw tanden of kiezen. Voorkom doorschieten. Steun uw vingers en duimen goed tegen de aangrenzende tanden of kiezen.