BLEKEN

De vraag naar stralend witte tanden wordt steeds groter. Ook u kunt met behulp van een bleekgel uw tanden enkele tinten lichter krijgen. De werking van de gel kan worden versneld met licht, warmte of laser. Wij kiezen er echter voor om in het laboratorium een precies passende mal te laten maken voor over uw tanden, zodat u zelf thuis de gel kunt aanbrengen. Deze mal is herbruikbaar; wilt u na enkele jaren opnieuw bleken, dan scheelt dit enorm in de kosten ten opzichte van de andere methodes.

Er zijn echter enkele zaken waar u rekening mee moet houden. Het bleken heeft slechts een tijdelijk effect. Onder invloed van het gebruik van kleurstoffen in b.v. koffie, thee, sigaretten, rode wijn en cola kleuren de tanden vanzelf weer terug naar hun oude kleur. Vermijd deze producten zoveel mogelijk, met name de eerste tijd na de behandeling. De reeds aanwezige vullingen (zowel wit als grijs) verkleuren niet mee. Het kan dus zijn dat na het bleken de oude vullingen moeten worden vervangen, omdat er kleurverschil is opgetreden. Tevens kunnen de tanden na het bleken enige tijd wat extra gevoelig zijn. En niet op de laatste plaats; het effect van de bleekgel is niet alleen in de mond waarneembaar, maar ook onder de microscoop. Tot 3 maanden na de behandeling blijken de tanden poreuzer te zijn. De tand herstelt zich wel, maar aangezien de tanden toch langzaamaan weer verkleuren, zal herbehandeling op den duur wel nodig zijn. De lange termijn effecten van regelmatig bleken zijn nog niet bekend!

Verkleurde tanden en kiezen

De kleur van tanden en kiezen is bij iedereen verschillend. De een heeft van nature witte tanden. Bij de ander zijn ze iets geler. Tanden hebben sowieso niet allemaal dezelfde kleur. Soms wijkt de kleur van een enkele tand sterk af van de overige tanden.

Tanden zijn opgebouwd uit tandbeen en glazuur. De kleur van het tandbeen en de dikte van het glazuur bepalen voornamelijk de kleur van de tand. De oorspronkelijke kleur van het tandbeen is erfelijk bepaald. Het glazuur van tanden en kiezen is nagenoeg doorzichtig. De hoektanden hebben een dikkere laag tandbeen dan de overige tanden. Daarom zijn ze vaak geler.

Hoe ontstaan verkleurde tanden en kiezen?

Tanden en kiezen kunnen verkleuren door veranderingen aan het tand- of kiesoppervlak (uitwendige verkleuringen) en verkleuringen in het tandbeen en glazuur (inwendige verkleuringen).

Hoe ontstaan uitwendige verkleuringen?

Uitwendige verkleuringen ontstaan doordat kleurstoffen uit voedings- en genotmiddelen in de tandplak (het wit-gelige laagje op tanden en kiezen) dringen. Dit gebeurt onder andere door het drinken van koffie, thee en rode wijn. Ook roken is een oorzaak van verkleuringen.

b2

Tanddoorsnede

b3

Verkleuring door een dode tand

b6

Verkleuring door verouderingsproces

Hoe ontstaan inwendige verkleuringen?

Inwendige verkleuringen ontstaan door:

  1. Een val of een harde klap op de tand. Uw tand kan geel, grijs of blauw verkleuren. Dat wordt een ‘dode’ tand genoemd. Het afsterven van uw tandzenuw veroorzaakt de verkleuring. Als tand geleidelijk geel verkleurt, is dat een teken dat de tandzenuw zich terugtrekt. Deze verkleuringen kan de tandarts meestal verhelpen.
  2. Het verouderingsproces. Uw glazuurlaag wordt dunner en de laag tandbeen dikker. Er komen barsten in het dunnere glazuur. Daardoor dringen kleurstoffen uit voedings- en genotmiddelen makkelijker in de tand door. Meestal kan de tandarts deze verkleuring behandelen.
  3. Een grijze of zwarte vulling in uw tand of kies. Hierdoor heeft deze een andere kleur dan uw overige tanden en kiezen. Een grijze amalgaamvulling kunt u laten vervangen door een witte (kunststof) vulling.
  4. Ontwikkelingsstoornissen in het allereerste begin van een tand (tandkiem) of het gebruik van geneesmiddelen op jonge leeftijd. Deze verkleuringen zijn vaak bandvormig of vlekachtig. De tandarts kan dergelijke verkleuringen wegslijpen en herstellen met een tandkleurig vulmateriaal.

Kan de tandarts verkleuringen behandelen?

Verkleurde tanden als gevolg van ‘dode’ tanden en het verouderingsproces kunnen soms succesvol worden gebleekt. Dat kan op twee manieren:

  • Bleken in de tandartspraktijk
  • Thuis bleken, na instructie door de tandarts

Wilt u uw tanden bleken? Bespreek dit dan eerst met uw tandarts. De soort verkleuring bepaalt welke behandeling geschikt is. Levert het bleken niet het gewenste resultaat op? Dan kan voor een laagje kunststof op de tand worden gekozen.

Bleken in de tandartspraktijk

Bleken in de tandartspraktijk is met name geschikt voor ‘dode’ tanden. De tandarts bleekt de tand van binnenuit. In de verkleurde tand brengt hij een papje aan met een blekend middel dat enkele dagen een blekende werking heeft. Afhankelijk van het behaalde resultaat herhaalt hij de behandeling een of meerdere keren. Uiteindelijk sluit hij de tand af met een definitieve vulling. Bij sommige verkleuringen kan een aanvullende behandeling nodig zijn. De tandarts kan bijvoorbeeld een kunststof of porseleinen schildje op het zichtbare deel van uw tand plakken.

Ook gewone verkleuringen kunnen in de tandartspraktijk in een korte tijd worden gebleekt. Hiervoor worden hoge concentraties waterstofperoxide gebruikt. Het voordeel van deze techniek is de snelheid waarmee het gaat. De nadelen van deze techniek, ten opzichte van het thuis bleken met een lepel, zijn het ruwer worden van de tanden, de hogere kosten en op de lange termijn een minder goed bleekresultaat.

Thuis bleken

Thuis bleken is met name geschikt voor te gele of verkleurde tanden, bijvoorbeeld als gevolg van het verouderingsproces. Deze manier van bleken kan alleen bij egale, niet te ernstige verkleuringen. Uw tandarts maakt een goed passende ‘bleeklepel’ van zacht kunststof. Deze is doorzichtig en valt dus vrijwel niet op. In de bleeklepel brengt de tandarts een gel aan met een blekende werking. Draag deze lepel tenminste twee weken enkele uren per dag. Afhankelijk van de verkleuring ziet u na enkele dagen of weken resultaat. Tijdens het gebruik van de bleeklepel kunnen uw tanden en tandvlees tijdelijk gevoelig worden. Raadpleeg uw tandarts als deze klacht optreedt.

b4

Verkleuring door grijze of zwarte vulling

b5

Verkleuring door ontwikkelingsstoornissen in de tandkiem

b1

Het uitzoeken van de juiste kleur

In de periode dat u uw tanden met de bleeklepel bleekt, kunnen bepaalde etenswaren en dranken het resultaat nadelig beïnvloeden. Voorbeelden daarvan zijn koffie, thee, rode wijn, koolzuurhoudende frisdranken, citrusvruchtensap en kleurstof bevattende etenswaren (zoals vruchtenjam). Tijdens de behandeling raden we u het nuttigen van deze producten sterk af.

Hoe lang duurt een behandeling bleken?

Hoe lang het bleken duurt, hangt af van de soort behandeling. Meestal duurt het twee weken voordat u resultaat bereikt.

Welk resultaat kan ik bereiken met bleken?

Een optimaal resultaat is niet altijd haalbaar. Het resultaat dat u bereikt met behulp van het bleken is meestal niet blijvend. Een paar jaar na het bleken, komt de verkleuring vaak weer terug, omdat het tandbeen verandert en het glazuur weer kleurstoffen opneemt. Hierdoor verkleuren ze uw gebleekte tanden opnieuw. Dit proces gaat sneller als u rookt of bepaalde voedingsstoffen veel gebruikt.

Het effect van langdurig of herhaald bleken op het tandweefsel is nog niet helemaal bekend. Bleek uw tanden daarom onder toezicht en controle van uw tandarts of mondhygiënist.

Het uitzoeken van de juiste kleur

Beïnvloedt roken het bleekresultaat?

Roken is een oorzaak van verkleuringen en beïnvloedt het bleekresultaat nadelig, vooral in de periode dat gebleekt wordt.

Worden mijn tanden witter als ik whitening tandpasta’s gebruik?

De werking van tandpasta’s die uw tanden witter maken is wetenschappelijk niet aangetoond. De tandpasta’s bevatten soms een extra schuurmiddel, waarmee ze uw tandweefsel en vullingen bovenmatig laten slijten. Door het wegslijten van het glazuur wordt de tandkleur juist donkerder.