BEUGEL

Voor een goede functie en esthetiek is het belangrijk dat de tanden en kiezen netjes op de juiste plaats in het kaakbot staan. Lang niet altijd is dat van nature het geval. Om dit toch voor elkaar te krijgen, kan dan een beugel geplaatst worden. Dit kan zowel in onze praktijk als bij de orthodontist, waarmee wij intensief samenwerken. Zowel voor kinderen als voor volwassen is behandeling mogelijk.

Er zijn verschillende typen beugels. De stand van de kaak en tanden bepaalt welk type beugel gebruikt wordt. In veel gevallen wordt er achtereenvolgens met verschillende soorten beugels behandeld, om tot een optimaal resultaat te kunnen komen. Bij kinderen willen we het liefst starten met een beugel, wanneer zij (bijna) zijn uitgewisseld, over het algemeen rond de 12 jaar. Bij grotere kaakafwijkingen wordt soms eerder gestart. De gemiddelde behandelduur is zo’n 2,5 jaar, maar hangt sterk af van de afwijking. Kleinere tandstandcorrecties hoeven soms maar enkele weken in beslag te nemen.

beugel

Beugel

Wanneer een beugel geplaatst wordt, is het lastig om de tanden en kiezen goed schoon te houden. Een zeer goede mondhygiëne is dan ook een voorwaarde. Het zou zonde zijn om er na de behandeling achter te komen dat de tanden weliswaar netjes recht staan, maar er wel erg veel gaatjes zijn ontstaan! Ook bij kinderen die nog duimen wordt niet met een beugel gestart.

Hoe werkt een beugel?

Een beugel trekt of duwt je tanden en kiezen in de goede richting. Een beugel moet je regelmatig laten bijstellen. Dan blijft hij je tanden en kiezen de juiste kant op duwen.

Een beugel

Je krijgt een beugel als je tanden naar voren staan. Of als je tanden en kiezen niet goed op elkaar passen. De beugel zorgt er voor dat je tanden en kiezen rechter komen te staan. Zo kun je bijvoorbeeld beter kauwen. Ook je tanden poetsen gaat gemakkelijker. Daardoor blijven je tanden en kiezen gaaf en gezond. En een mond met rechte tanden ziet er natuurlijk mooi uit.

Welke beugel krijg je en wanneer moet je die dragen?

Er zijn verschillende soorten beugels. Een slotjesbeugel bijvoorbeeld. Die zit aan je tanden vast. Ook zijn er beugels die je zelf in en uit kunt doen. Soms komt daar een buitenboordbeugel bij. Die zit met een band om je achterhoofd of je nek vast Misschien moet je de beugel dag en nacht dragen. Of je hoeft hem alleen maar ‘s nachts in. Het hangt er allemaal vanaf hoe scheef je tanden en kiezen staan. En wat er voor nodig is om ze op de goede plek te krijgen. Dat bepaalt welke beugel voor jou de beste is en wanneer je die beugel moet dragen.

b1
b2
b3

Hoe lang moet je een beugel dragen?

Gemiddeld moet je twee tot drie jaar een beugel dragen. Dat is niet altijd dezelfde. In je hele beugelperiode heb je vaak verschillende beugels nodig.